How to guides

Goed advies over goed vloeronderhoud

Hier volgen enkele goede tips over reiniging en onderhoud van houten vloeren.

Vloeren worden dagelijks blootgesteld aan veel slijtage. We lopen er constant op en slepen veel vuil en roet naar binnen. Een goed vloeronderhoud is daarom cruciaal als u uw vloer sterk en mooi wilt houden, terwijl u ervoor wilt zorgen dat het werkproces zo snel en probleemloos mogelijk verloopt.

De juiste vloerverzorging is afhankelijk van de producten die u gebruikt

Uw keuze van reguliere vloerverzorgingsproducten is nogal belangrijk. De individuele vloeren en hun oppervlaktebehandelingen zijn belangrijke factoren bij het kiezen van de juiste onderhoudsproducten. Trip Trap verzorgingsproducten en zepen zijn speciaal ontwikkeld voor het reinigen en verzorgen van vinylvloeren, laminaatvloeren en houten vloeren behandeld met zeep, olie of lak; alles voor een optimale bescherming, een mooi uiterlijk en een lange levensduur.

Dagelijkse vloerreiniging

Ons beste advies is dat u uw vloeren zo vaak mogelijk schoonmaakt met een dweil, bezem of stofzuiger. Vuil en roet zoals gruis en zand kunnen gemakkelijk krassen op uw vloer veroorzaken, wat veel extra werk betekent om uw vloer er daarna weer mooi uit te laten zien.

Zie hieronder voor meer tips en om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van WOCA-onderhoudsproducten en -zepen voor het reinigen en onderhouden van hardhouten vloeren, vinylvloeren en laminaatvloeren.

 

 1. Reinigen met Wood Cleaner, geen alkalische reiniger!

Denk er altijd aan om uw houten vloer (ongeacht de oppervlaktebehandeling), vinylvloer of laminaatvloer te wassen met Trip Trap Wood Cleaner voor de onderhoudsbehandeling. Wood Cleaner verwijdert gemakkelijk vuil, oude zeepresten en hardnekkige vlekken van het oppervlak. Wood Cleaner verwijdert gemakkelijk vuil, zeepresten en hardnekkige vlekken van het oppervlak. Het opent poriën in het hout, waardoor u een mooier resultaat krijgt bij het nabehandelen met zeep of olie.

Houd er rekening mee dat: Reinigingsmiddelen met een te hoge PH-waarde met name bij gebruik op eikenhout tot verkleuring kunnen leiden.

 

 1. Regelmatig wassen van uw met zeep of olie behandelde houten vloer

WOCA Natuurzeep is geschikt voor de routinematige reiniging van met zeep en olie behandelde houten vloeren.
Natuurlijke zeep – op basis van natuurlijke stoffen zoals soja- en kokosolie – verwijdert effectief vuil en dringt tegelijkertijd diep in het hout door waar het een microscopische, ademende zeepfilm op het oppervlak achterlaat, die het hout beschermt tegen slijtage , vuil en vlekken. De volgende keer dat de vloer wordt gewassen met zeep, wordt het vuil automatisch verwijderd en wordt er een nieuwe beschermende zeepfilm gevormd.

Regelmatig wassen van houten vloeren met WOCA Natuurzeep verlengt niet alleen de levensduur van het hout, het maakt een met zeep of olie behandelde houten vloer ook makkelijker schoon te houden.

Aanbevolen: Wij raden u aan om het wassen van uw met olie behandelde houten vloer aan te vullen met WOCA Oliezeep ca. elke vierde wasbeurt (of indien nodig). De oliezeep reinigt en voegt tegelijkertijd extra olie toe aan het oppervlak. Dit gecombineerde onderhoud van de houten vloer verzadigt de poriën van het hout en helpt tegelijkertijd het hout zijn glans en natuurlijke tint te behouden.

 1. Gebruik altijd twee emmers bij het wassen van vloeren.

Gebruik altijd één emmer zeepsop en één emmer schoon water. Gebruik de emmer met schoon water om de doek of dweil af te spoelen nadat u het zeepsop hebt opgenomen. Zo voorkomt u dat het vloeroppervlak een grijze tint krijgt, wat eigenlijk vuil waswater is.

Aanbevolen: Als de schade al is aangericht, kan een reiniging met WOCA Interieur Houtreiniger meestal het probleem verlichten en het vuile oppervlak verwijderen.

 

 1. Zijn er voetafdrukken nadat u uw vloer hebt gewassen?

Dit wordt vaak geassocieerd met het gebruik van te veel zeep. WOCA-zepen zijn zorgvuldig samengesteld, dus zelfs als u vriendelijk wilt zijn voor uw vloer, heeft overdosering geen zin.

Aanbevolen: Was de houten vloer met schoon, lauw water zonder zeep en de voetafdrukken zullen weer verdwijnen.

 1. Lakverzorging

WOCA Master Care laat een beschermende filmlaag achter en bedekt veel van de kleine microkrasjes, die niet meteen met het blote oog te zien zijn. Deze worden bijvoorbeeld gezien als gematteerde gebieden wanneer licht door ramen naar binnen schijnt. Er is vaak sprake van slijtage op de vloer onder de eettafel waar stoelen heen en weer worden geschoven.
Master Care kan een deel van de slijtage verminderen en een fijn, mat oppervlak achterlaten.

 1. Het beste nieuws voor geoliede vloeren

WOCA Oil Care voor met olie behandelde houten vloeren vereist geen polijstmachine. Het is gemakkelijk aan te brengen met een WOCA Wool Pad of een katoenen doek. Oil Care droogt binnen een uur, waarna de vloer weer te gebruiken is. Oil Care voegt bescherming toe aan het bovenste poriënsysteem van het hout en geeft de houten vloer een mooi, mat oppervlak.
Combineer gerust het dagelijkse onderhoud van de met olie behandelde houten vloer met WOCA Oliezeep, die de houten vloer reinigt en extra olie aan het oppervlak toevoegt. Dit onderhoud verzadigt de poriën van het hout waarvan uw vloeren zijn gemaakt.

Houd er rekening mee dat: Houd er rekening mee dat WOCA Oil Care alleen kan worden gebruikt waar het geoliede oppervlak intact blijft. Als de vloer droog lijkt of olieloos is, gebruik dan geen Oil Care. In dergelijke gevallen moet de vloer opnieuw worden geschuurd en moet er een nieuwe oppervlaktebehandeling (oliepriming) op de vloer worden aangebracht.

 1. Wood Cleaner balanceert oppervlaktespanningen.

Als de vloer oppervlaktespanningspunten heeft, kan WOCA Interior Wood Cleaner dit probleem oplossen. Oppervlaktespanningspunten worden gezien wanneer een oppervlaktebehandeling op het oppervlak “kralen” en niet doordringt. Het wordt vaak gezien op nieuwe en uitgedroogde houten vloeren. WOCA Interior Wood Cleaner breekt de oppervlaktespanningspunten af zodat de gewenste behandeling kan worden uitgevoerd.

 1.  Wees zeer voorzichtig bij het gebruik van zeepvlokken!

Gebruik zeepvlokken alleen zeer spaarzaam bij het reinigen van uw houten vloer, ongeacht de oppervlaktebehandeling. Zeepvlokken zijn op basis van vetzuren van dieren, die de poriën in het hout afsluiten. Omdat hout een levend natuurlijk materiaal is, zullen zeepvlokken de natuurlijke bewegingen van het hout belemmeren en is er een groot risico dat het uitdroogt en splijt.

 1. Gebruik nooit bruine zeep op gelakte vloeren!

Bruine zeep is sterk alkalisch en heeft een hoge pH-waarde, waardoor het de lak over een langere periode langzaam afbreekt. Dit vernietigt de beschermende oppervlaktebehandeling van de vloer. Gebruik in plaats daarvan een pH-neutrale reiniger zoals WOCA Master Cleaner, die vuil en vlekken effectief verwijdert zonder het gelakte oppervlak aan te tasten.

 

 1. Wondermiddel voor de verzorging en het onderhoud van houten vloeren

Waarom is WOCA Natural Soap de voor de hand liggende keuze voor de verzorging en het onderhoud van met zeep en olie behandelde houten vloeren? Ja, u kunt het vergelijken met reguliere huidverzorging. Het is belangrijk om een product te gebruiken dat zowel het oppervlak reinigt als beschermt, zodat het hout niet uitdroogt en splijt. Net zoals een reinigingslotion de huid reinigt en hydrateert, reinigt WOCA Natuurzeep het hout op milde wijze en laat een microscopische, ademende zeepfilm achter op met zeep en met olie behandelde houten oppervlakken, die het hout beschermt tegen slijtage en vuil.

 1. Gebruik geen microvezeldoeken om uw houten vloer schoon te maken

Voor het reinigen van houten vloeren raden wij het gebruik van microvezeldoeken af. Microvezeldoeken hebben een licht schurend effect dat na verloop van tijd een olie- of zeepoppervlaktebehandeling zal afbreken.

Aanbevolen: Een veegmop of katoenen vloerdweil is perfect voor het reinigen van uw houten vloeren, omdat het het oppervlak voorzichtig reinigt en de behandeling van het vloeroppervlak intact houdt.

 1. Houtreiniger: een “must have” bij het schoonmaken van hout

Net zoals make-upverwijderaar een vast onderdeel is van de make-uptas van elke vrouw, zou WOCA Interieurhoutreiniger een vast onderdeel moeten zijn van elk huis met houten vloeren en andere houten armaturen. Wood Cleaner is te vergelijken met make-up remover omdat je eerst het oude “vuil” van het oppervlak moet verwijderen voordat u iets nieuws kunt aanbrengen.

WOCA Interior Wood Cleaner verwijdert zo niet alleen vuil, maar ook zeepresten van het oppervlak waardoor u een mooier resultaat krijgt.

 

 1. Universele reinigers zijn niet goed voor houten vloeren

Helaas nemen veel mensen hun toevlucht tot universele reinigingsmiddelen bij het reinigen en wassen van hun vloeren, wat een ernstig effect heeft op met olie en zeep behandelde houten vloeren. Hier zullen allesreinigers het oppervlak ontvetten en in het ergste geval een deel van de olie of zeep oplossen, waardoor de vloer kwetsbaarder wordt voor slijtage en vuil.

Het gebruik van universele reinigers heeft ook effect op gelakte houten vloeren. Waar een van de kenmerken van WOCA Master Cleaner het vermogen is om kleine krasjes en gaatjes met zeep op te vullen, bouwt een universele reiniger geen verzorgende laag op en zal u dus niet helpen bij het onderhoud van een gelakte houten vloer.

 1. Reiniging van met zeep behandelde houten vloeren

We raden aan om de vloer zo nu en dan te wassen/schoon te maken met Wood Cleaner. Hierdoor is de vloer makkelijker te onderhouden en ziet het oppervlak er nooit vet uit. Vergeet niet om daarna te wassen met WOCA Natuurzeep om opnieuw te primen.

Met zeep behandelde houten vloeren die vaak (ongeveer wekelijks) worden gewassen, hebben baat bij af en toe wassen met alleen schoon water.